fbpx

Τι είναι η Υπηρεσία αποστολής ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης;

Είναι μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα Υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να δώσει σε ηλικιωμένους με ή χωρίς γνωστικές διαταραχές (ή στους ανθρώπους που τους φροντίζουν) πρόσβαση σε υλικό που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να παραμείνουν διανοητικά δραστήριοι.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή, νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές Άνοιας που βρίσκονται στα αρχικά και μεσαία στάδια ηλίκίας 65+ ετών. Η Υπηρεσία είναι κατάλληλη για ηλικιωμένους με μητρική γλώσσα τα Ελληνικά και τουλάχιστον 5 έτη εκπαίδευσης.

Ποιος είναι ο στόχος της;

Στόχος της Υπηρεσίας είναι να κινητοποιήσει τους ηλικιωμένους, να συμβάλλει στην άσκηση των νοητικών τους λειτουργιών μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και να προσφέρει μία ευκαιρία για δημιουργική αλληλεπίδραση με τους φροντιστές τους.

Τι περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει την αποστολή 12 νέων ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης (ασκήσεις μνήμης, αντίληψης, προσοχής, λόγου, κρίσης κλπ, περίπου 12-15 σελίδες) κάθε εβδομάδα. Οι ασκήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε το περιεχόμενό τους να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα των ηλικιωμένων και η μορφή τους να είναι κατάλληλη για άτομα Τρίτης Ηλικίας (μεγάλη γραμματοσειρά, εικόνες που δεν παραπέμπουν σε ασκήσεις για παιδιά κλπ). Το υλικό -το οποίο αποτελείται από 100+ διαφορετικά είδη ασκήσεων που ανανεώνονται συνεχώς- αποστέλλεται μέσω email και στη συνέχεια, εκτυπώνεται ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον ηλικιωμένο.

Με ποιον τρόπο συμμετέχει ο φροντιστής στη διαδικασία;

Ο φροντιστής δεν αναλαμβάνει το ρόλο του «δασκάλου», αλλά κάνει τις ασκήσεις μαζί με τον ηλικιωμένο, τον βοηθά όποτε χρειάζεται και αξιοποιεί το υλικό ως αφορμή για περαιτέρω συζήτηση. Στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε καλό επίπεδο διανοητικά και το επίθυμεί, μπορεί να ασχοληθεί με τις ασκήσεις και μόνος του.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων είναι κατάλληλο για τον ηλικιωμένο που φροντίζω;

Υπάρχουν ασκήσεις δύο διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας. Για να διαπιστώσετε ποιο επίπεδο δυσκολίας είναι κατάλληλο για το δικό σας αγαπημένο πρόσωπο, μπορείτε να εκτυπώσετε τις παρακάτω ενδεικτικές ασκήσεις, να δουλέψετε πάνω σε αυτές με τον ηλικιωμένο και να αποφασίσετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Επίπεδο Δυσκολίας 1 και Επίπεδο Δυσκολίας 2

Κι αν έχω κάποια απορία σχετικά με τη χορήγηση των ασκήσεων;

Οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης της πρώτης εβδομάδας συνοδεύονται από αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χορήγησης. Παρόλα αυτά, αν προκύψει οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email. 

Σε τι διαφέρει η Υπηρεσία αποστολής ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης από ένα ατομικό πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης;

Η Υπηρεσία αποστολής ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης αποτελεί μία κινητοποιητικού τύπου, γνωστική παρέμβαση. Σκοπός της είναι να παρέχει στους ηλικιωμένους υλικό που θα χρησιμοποιήσουν για να παραμείνουν διανοητικά δραστήριοι και να συνεχίσουν να ασκούν τις νοητικές τους λειτουργίες. Αντίθετα, τα ατομικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης αποτελούν μία εξατομικευμένη, μη φαρμακευτική θεραπευτική αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή, νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ατομικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πώς μπορώ να εγγραφώ στην υπηρεσία;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και το κόστος εγγραφής στην Υπηρεσία, επικοινωνήστε μαζί μας.

Είμαι επαγγελματίας υγείας. Μπορώ να εγγραφώ στην υπηρεσία;

Η Υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε ηλικιωμένους που επιθυμούν να ασκηθούν νοητικά, στους οικογενειακούς τους φροντιστές και σε φορείς/δομές που εξυπηρετούν ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας όπως Εταιρείες Αλτσχάιμερ, Κέντρα Ημέρας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.ά.  Η Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων “Πανάκεια”, το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία “Φροντίζω”, η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, το Ινστιτούτο Έρευνας – Εκπαίδευσης Ψυχιατρικών Ανοϊκών Ασθενών -Alzheimer στα Χανιά και το Κέντρο Ημέρας “Νεφέλη” του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι ορισμένοι από τους φορείς που έχουν συνεργαστεί μαζί μας, εμπλουτίζοντας τα προγράμματα που προσφέρουν με τις ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης. Η Υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη σε μεμονωμένους επαγγελματίες υγείας