fbpx

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι δύο εκφραστικά μάτια, μια υγρή μουσούδα και μια ουρά που στριφογυρίζει ασταμάτητα μπορούν να κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε φόρμα; Κι όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι ο σκύλος είναι ο ιδανικός φρουρός της υγείας του εγκεφάλου μας. Και αυτό γιατί εκτός από εκτός από ανιδιοτελή αγάπη, συντροφιά και αμέτρητες ευκαιρίες για παιχνίδι και χάδια, προσφέρει στον ιδιοκτήτη του και καλύτερη υγεία- σωματική, ψυχική αλλά και διανοητική.

Ένας… χνουδωτός γιατρός στην άκρη του λουριού

Μία 12ετής μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με όσους δεν έχουν σκύλο. Αντίστοιχες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το να έχεις σκύλο μειώνει σημαντικά την πιθανότητά σου να εμφανίσεις μια σειρά παθήσεων που αποτελούν συχνές αιτίες θανάτου στο γενικό πληθυσμό.

Πώς οι σκύλοι προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου μας;

Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, τα αγαπημένα μας κατοικίδια έχουν την ικανότητα να μας παρακινούν να υιοθετήσουμε συνήθειες φιλικές προς τον εγκέφαλο. Άλλωστε, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποφύγουμε μελλοντικά παθήσεις που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

1. Μας δίνουν αφορμές για να ασκηθούμε σωματικά. 

Οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την ανάγκη να βγαίνουν βόλτα τουλάχιστον 2 με 3 φορές την ημέρα. Αυτή είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περπατήσουμε και να ασκηθούμε παίζοντας μαζί τους. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η συστηματική άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

2. Βάζουν το μυαλό μας να δουλέψει. 

Η υιοθέτηση ενός σκύλου συνοδεύεται και από υποχρεώσεις. Θέλοντας και μη, συχνά προκύπτουν θέματα που ζητούν λύσεις και που κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση: πώς θα εκπαιδεύσουμε το κουτάβι ώστε να μη λερώνει μέσα στο σπίτι, πώς θα οργανωθούμε ώστε να πάρουμε μαζί μας το σκύλο στις διακοπές, πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα συμπεριφοράς. Και ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε το μυαλό μας κοφτερό σαν ξυράφι είναι να μην το αφήνουμε να τεμπελιάζει!

3. Μας βοηθούν να αποβάλλουμε το στρες. 

Οι αγκαλιές και τα χάδια με το χνουδωτό μέλος της οικογένειας μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Παράλληλα, δημιουργούν στον εγκέφαλο μια μίνι “έκρηξη” σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των ορμονών δηλαδή που γεννούν τα συναισθήματα της χαράς, της ευχαρίστησης και της ηρεμίας.

4. Τονώνουν την κοινωνική μας ζωή. 

Οι “καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου” μας κάνουν αποδεδειγμένα πιο κοινωνικούς. Βγάζοντας βόλτα το σκύλο μας, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους γείτονές μας, αλλά και να κάνουμε καινούριες γνωριμίες, καταπολεμώντας έτσι το συναίσθημα της μοναξιάς και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, οι ουσιαστικές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια μας βοηθούν να ζούμε περισσότερα χρόνια και μάλιστα, έχοντας καλύτερη ψυχική και διανοητική υγεία.

Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης

Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993 305422

* Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στo Thrive Global Greece  εδώ