Με τις διακοπές προ των πυλών, η αναβλητικότητα κορυφώνεται. Στην πραγματικότητα βέβαια, δεν κάνει διακρίσεις: μπορεί να επηρεάσει τους πάντες, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Απλά τους καλοκαιρινούς μήνες τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα. Εγκλωβισμένος στο γραφείο σου, βλέπεις με απόγνωση τη λίστα με τις εκκρεμότητες να μακραίνει, ενώ ταυτόχρονα το μόνο που θέλεις είναι να τα παρατήσεις όλα και να τρέξεις στην πιο κοντινή παραλία.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα εκτοξεύει στα ύψη το στρες, μειώνει δραματικά την παραγωγικότητα και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να τη νικήσεις, εξαρτάται από την αιτία της αναβλητικότητάς σου. Ξεκίνα λοιπόν εντοπίζοντας τι είναι αυτό που σου φταίει.
Αιτία #1: “Δεν ξέρω από πού να αρχίσω”.
Λύση: Κάνε ένα -οποιοδήποτε!- πρώτο βήμα ή αλλιώς, “to begin, begin”.
- Όταν είμαστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση, έχουμε την τάση να “κοκκαλώνουμε”, όπως ο λαγός μπροστά στους προβολείς ενός αυτοκινήτου. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να πελαγώνει ψάχνοντας την άκρη του νήματος. Ξεκίνα από κάπου, από οπουδήποτε και μάλιστα, τώρα αμέσως! Ακόμα κι αν νιώθεις ότι μπροστά σου βρίσκεται το… χάος, κάνε το “άλμα της πίστης” και θα δεις ότι τα υπόλοιπα βήματα θα έρθουν πολύ πιο φυσικά.
- Μην καθυστερείς να ξεκινήσεις με τη δικαιολογία ότι θέλεις πρώτα να συγκεντρώσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ξεκίνα να δουλεύεις και στην πορεία θα κάνεις όσες αλλαγές και προσθήκες χρειάζονται.
Αιτία #2: “Είναι πολύ δύσκολο, φοβάμαι ότι θα τα θαλασσώσω”.
Λύση: Σταμάτα να επικεντρώνεσαι στο φόβο. Εστίασε την προσοχή σου στο έργο που έχεις μπροστά σου.
- Η Nike έχει λύσει αυτό το πρόβλημα πολλά χρόνια πριν από σένα: Just do it! Δεν μπορείς ούτε να προβλέψεις, ούτε να ελέγξεις τι θα συμβεί τελικά. Το μόνο που βρίσκεται στον έλεγχό σου, είναι το πόση προσπάθεια θα καταβάλεις για να πετύχεις το στόχο σου. Εστιάσου λοιπόν στο να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.
- Δούλεψε με το βλέμμα στραμμένο στο “τρόπαιο” που σε περιμένει στο τέλος της διαδρομής: την πολυαναμενόμενη προαγωγή, τα εγκωμιαστικά σχόλια των συναδέλφων, το βάρος που θα φύγει από πάνω σου τελειώνοντας.
- Ή κάνε το ακριβώς αντίθετο: φέρε στο μυαλό σου τις συνέπειες του να παραδώσεις μία δουλειά που έχει γίνει άτσαλα και “στο πόδι”. Δεν ακούγεται ιδιαίτερα διασκεδαστικό, αλλά είναι αρκετά επίπονο ώστε να σε ταρακουνήσει και να σε βγάλει από την αδράνεια.
Αιτία #3: “Δεν έχω τη διάθεση να ασχοληθώ με αυτό”
Λύση: Φτιάξε ένα πλάνο δράσης και ακολούθησέ το πιστά, ακόμα και αν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις καμία διάθεση.
- Σύμφωνα με τον χαρισματικό καλλιτέχνη Chuck Close, “η έμπνευση είναι για τους ερασιτέχνες. Οι υπόλοιποι απλά πάμε και στρωνόμαστε στη δουλειά”. Και έχει απόλυτο δίκιο. Ποιος είπε ότι για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με κάτι, πρέπει απαραιτήτως να έχεις την κατάλληλη διάθεση;
- Μην ξεχνάς ότι η διάθεση έρχεται με τη δράση. Όπως λέει ο σοφός λαός, “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”.
- Φτιάξε ένα λεπτομερές πλάνο των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις στο στόχο σου. Ακολούθησέ το με θρησκευτική ευλάβεια, χωρίς να δώσεις στον εαυτό σου κανένα περιθώριο για άλλοθι και δικαιολογίες.
- Θέσε μικρούς, εύκολα επιτεύξιμους στόχους. Για παράδειγμα, δεσμεύσου ότι σήμερα θα φτιάξεις τα πρώτα 2 slides της παρουσίασής σου ή ότι θα γράψεις τον πρόλογο της έκθεσης που πρέπει να παραδώσεις. Έτσι, κάθε μικρός στόχος που θα πετυχαίνεις, θα έχει τη γλυκιά γεύση της νίκης.
- Ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αποφεύγει οτιδήποτε άβολο. Δώσε του λοιπόν ένα κίνητρο για να δουλέψει. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι αν βγάλεις όλο τον όγκο της δουλειάς που έχεις προγραμματίσει για σήμερα, θα του κάνεις ένα μικρό δώρο: μια έξοδο με φίλους, δύο επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς στο Netflix.
Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης
Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993305422
* Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στo Thrive Global Greece εδώ.