Διαδίκτυο: Μία ανεξάντλητη πηγή γνώσης.
Για τους μυημένους στην τεχνολογία, το διαδίκτυο αποτελεί, δίχως αμφιβολία, παράθυρο σε μία ανεξάντλητη πηγή γνώσης. Σκεφτείτε κάτι, οτιδήποτε: ένα αντικείμενο, μία έννοια, ένα μέρος του πλανήτη, έναν εξειδικευμένο όρο. Πληκτρολογήστε το σε μία από τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν στην οθόνη σας σελίδες επί σελίδων με πληροφορίες, άλλες σχετικές και άλλες όχι τόσο σχετικές με το αντικείμενο της αναζήτησής σας. Πρόκειται για μία τεχνολογική εξέλιξη που έχει αλλάξει ριζικά και για πάντα τον τρόπο που μαθαίνουμε, καθώς η γνώση απελευθερώνεται, ανανεώνεται, κινείται αδιάκοπα μεταξύ των πέντε ηπείρων και γίνεται προσβάσιμη στον καθένα.
Ψάχνοντας πληροφορίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι ψάχνετε πληροφορίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε στο Google τη φράση “τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ”. Τι έχετε μπροστά σας; Περίπου 157.000 αποτελέσματα. Οι τίτλοι των ιστοσελίδων που εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες είναι άκρως ενθαρρυντικοί: “Να το τεστ που εντοπίζει το Αλτσχάιμερ δέκα χρόνια νωρίτερα”, “Κάντε το τεστ που προβλέπει αν θα πάθετε Αλτσχαίμερ με μόλις πέντε ερωτήσεις”, “Κάντε το πιο καινούριο τεστ νοημοσύνης που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ”.
Μία επισκόπηση των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται στις πρώτες 4-5 σελίδες θα σας δώσει μία ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το θέμα που αναζητάτε, σωστά; Λάθος!
Στην περίπτωση του διαδικτύου, ισχύει ανεστραμμένη μία γνωστή σε όλους ρήση: η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να φαίνεται τίμια, πρέπει και να είναι τίμια. Το γεγονός ότι μία πληροφορία υπάρχει στο διαδίκτυο, δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από το ότι κάποιος, κάποτε, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο του για να την καταγράψει. Αυτό από μόνο του δεν κάνει ούτε την πληροφορία έγκυρη, ούτε την πηγή της αξιόπιστη.
Πολλές φορές μάλιστα, οι πληροφορίες που εμφανίζονται δεν αποτελούν απλά προϊόν ημιμάθειας του συντάκτη τους, αλλά είναι και εντελώς παραπλανητικές (όπως για παράδειγμα, το τεστ νοημοσύνης που εντοπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ που αναφέρθηκε παραπάνω), με αποτέλεσμα να οδηγούν τον ενδιαφερόμενο σε λανθασμένες κινήσεις και επιλογές.
Βασικοί κανόνες αναζήτησης πληροφοριών ιατρικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Όταν αναζητάτε πληροφορίες ιατρικού περιεχομένου μέσω του διαδικτύου, θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε εκείνες που είναι έγκυρες και αξιόπιστες.
- Αναζητήστε πληροφορίες στις επίσημες ιστοσελίδες κρατικών φορέων, οργανισμών, νοσοκομείων, επιστημονικών οργανώσεων ή επαγγελματιών υγείας με πολυετή εμπειρία στο χώρο.
- Ζητήστε από το γιατρό σας να σας δώσει τις διευθύνσεις ιστοσελίδων που θεωρεί έγκυρες.
- Μην εμπιστεύεστε ιστοσελίδες στις οποίες δεν αναφέρεται το όνομα και η ιδιότητα των συντακτών των κειμένων που φιλοξενούν.
- Μην αφιερώνετε χρόνο σε κείμενα που αποτελούν κακομεταφρασμένες εκδοχές άρθρων που προέρχονται από πηγές του εξωτερικού.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε υποσχέσεις άμεσης θεραπείας, γρήγορης διάγνωσης ή άλλες πομπώδεις δηλώσεις.
- Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου, ώστε να αποφύγετε να θεωρήσετε έγκυρα κείμενα που περιέχουν παρωχημένες πληροφορίες.
- Διατηρήστε κριτική στάση απέναντι στις διαφημίσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας σε μία ιστοσελίδα. Σε περίπτωση που επισκεφθείτε μία διαφημιζόμενη ιστοσελίδα, ελέγξτε διεξοδικά τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.
- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ την πληροφόρηση που βρίσκετε στο διαδίκτυο ως ιατρική συμβουλή. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένη ιατρική πληροφόρηση για την υγεία σας.
- Σε περίπτωση που κάποια πληροφορία που έχετε βρει σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, διασταυρώστε την εγκυρότητά της με τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.
Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης
Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993 305422