fbpx

Τι είναι τα ατομικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης;

Είναι μία μη φαρμακευτική θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής, της νόσου Αλτσχάιμερ και των υπολοίπων μορφών Άνοιας που ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής.

Σε ποιους απευθύνονται;

Απευθύνονται σε άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή και ηλικιωμένους με Νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή Άνοιας που βρίσκονται στα αρχικά και μεσαία στάδια της νόσου.

Ποιος είναι ο στόχος τους;

Η σταθεροποίηση ή ακόμα και η βελτίωση του επιπέδου των νοητικών λειτουργιών του συμμετέχοντα (δηλαδή της μνήμης, της προσοχής, του λόγου, της κρίσης κλπ) για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Τι περιλαμβάνουν;

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις μνήμης, προσοχής, λόγου, κρίσης κλπ που γίνονται με μολύβι και χαρτί και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επιπλέον, επιλέγονται δραστηριότητες της καθημερινής ζωής στις οποίες ο ηλικιωμένος συναντά δυσκολία και στη συνέχεια, εκπαιδεύεται στην αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Ποια είναι η διάρκειά τους;

Οι συνεδρίες διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Μετά το τέλος του προγράμματος (όπως επίσης και πριν την έναρξή του), πραγματοποιείται αναλυτική  νευροψυχολογική αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο ο συμμετέχων έχει ωφεληθεί από την παρέμβαση και αποφασίζεται κατά πόσο κρίνεται χρήσιμη η έναρξη ενός επόμενου κύκλου συνεδριών.

Πού οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους;

Στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, στην ικανότητά του δηλαδή να αλλάζει ανταποκρινόμενος στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον.  Οι δομημένες συνεδρίες των ατομικών προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης βοηθούν τους εγκεφάλους των ηλικιωμένων να δημιουργήσουν νέα κύτταρα και κυρίως, νέες συνδέσεις μεταξύ των υπαρχόντων κυττάρων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιπέδου της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών τους λειτουργιών, αλλά και της καθημερινής λειτουργικότητάς τους. 

Πού πραγματοποιούνται;

Τα ατομικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης πραγματοποιούνται στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης, το οποίο βρίσκεται στο Χολαργό Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο Κέντρο και το ωράριο λειτουργίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού; 

Για πληροφορίες και ραντεβού, καλέστε στο 699 3305422 εργάσιμες ημέρες και ώρες ή στείλτε το μήνυμά σας στο contact@trainyourbrain.gr