fbpx

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ασχοληθούμε με τη φροντίδα του εγκεφάλου μας! Αν συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την υγεία του και να τον γυμνάζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, θα μπορέσουμε να τον προστατέψουμε από κινδύνους που μελλοντικά μπορεί να τον απειλήσουν, όπως είναι οι διάφορες μορφές άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο συχνή μορφή άνοιας, οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και σε παράγοντες που σχετίζονται με καθημερινές μας συνήθειες. Και μπορεί για τους πρώτους να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι, γνωρίζουμε όμως ότι υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητά μας να εμφανίσουμε τη νόσο ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε πολλά χρόνια την εμφάνισή της. Η σωματική και η διανοητική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η φροντίδα της υγείας μας (τακτικός έλεγχος πίεσης, σακχάρου και χοληστερίνης, διακοπή του καπνίσματος, θεραπεία της κατάθλιψης) και η συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που έχουν αποδεδειγμένη προστατευτική δράση ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πόσα γνωρίζετε για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε το μυαλό σας σε φόρμα; Κάντε το κουίζ! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου και την πρόληψη της άνοιας, παρακολουθήστε την ομιλία της νευροψυχολόγου Όλγας Λυμπεροπούλου στο 1ο TEDxChalkida και ανατρέξτε στην ενότητα “Άρθρα” της ιστοσελίδας. Αν θέλετε να ελέγξετε προληπτικά τη μνήμη σας, κλείστε το ραντεβού σας στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης.