Η πρώτη εξέταση σε ένα ιατρείο μνήμης, είτε γίνεται προληπτικά, είτε γιατί υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα, αποτελεί συχνά πηγή άγχους τόσο για τον άμεσα ενδιαφερόμενο, όσο και για τον άνθρωπο που τον συνοδεύει. Οι παρακάτω πληροφορίες και προτάσεις θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το ραντεβού σας και να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επίσκεψή σας στον ειδικό.
Περιεχόμενα:
- Προγραμματίζοντας το ραντεβού σας στο ιατρείο μνήμης.
- Πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο μνήμης.
- Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
- Συχνοί προβληματισμοί.
Προγραμματίζοντας το ραντεβού σας στο ιατρείο μνήμης
- Επικοινωνήστε με τη γραμματεία για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας στο ιατρείο μνήμης τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την επιθυμητή ημερομηνία, ώστε να αποφύγετε την πολυήμερη αναμονή. Δώστε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για να μπορούν να σας εντοπίσουν άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντηση.
- Επιλέξτε να κλείσετε το ραντεβού σας μία ημέρα που να έχετε άνεση χρόνου. Συνήθως, η πρώτη επίσκεψη διαρκεί περισσότερο απ’ ότι οι επόμενες. Υπολογίστε ότι θα χρειαστεί να παραμείνετε στο ιατρείο μνήμης για τουλάχιστον 60 λεπτά.
Πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο μνήμης
- Αν το ραντεβού αφορά εσάς, καλό θα ήταν να έρθετε μαζί με κάποιον που σας γνωρίζει καλά (π.χ. ένα μέλος της οικογένειας ή ένα στενό φίλο). Πολλές φορές οι οικείοι μας παρατηρούν δυσκολίες και αλλαγές που εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε. Για αυτό και οι παρατηρήσεις τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ειδικούς. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το αν ο άνθρωπος που σας συνοδεύει θα είναι παρών κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή όχι, είναι μία απόφαση που ανήκει σε εσάς.
- Αν το ραντεβού αφορά ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ελάτε μαζί από την πρώτη επίσκεψη. Να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε τη δυνατότητα και το χρόνο να συζητήσετε κατ’ ιδίαν με τον ειδικό τις ανησυχίες σας ή πληροφορίες που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να αναφέρετε μπροστά στον άνθρωπο που πρόκειται να εξεταστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προτιμότερο ο εξεταζόμενος να συνοδεύεται από το ίδιο πρόσωπο σε κάθε επίσκεψη.
- Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο αρνείται ότι ξεχνά και ότι υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί από ειδικό, επιστρατεύστε τη διπλωματία σας και επικαλεστείτε π.χ. τη σημασία της προληπτικής εξέτασης.
- Σημειώστε τα συμπτώματα που έχετε εντοπίσει, ώστε να μην σας διαφύγει κάτι σημαντικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ειδικό. Τι είδους δυσκολίες έχετε παρατηρήσει; Πότε ξεκίνησαν; Παραμένουν σταθερές ή επιδεινώνονται; Υπάρχουν δύσκολες συμπεριφορές που σας προβληματίζουν;
- Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και όλες τις πρόσφατες εξετάσεις (αίματος κλπ), καθώς και παλαιότερες αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, αν υπάρχουν. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση πριν το ραντεβού. Επίσης, αν ο εξεταζόμενος χρειάζεται γυαλιά για να γράψει και να διαβάσει ή αν φορά ακουστικό, καλό είναι να τα έχει μαζί του.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης
- Το πρώτο βήμα είναι η νευροψυχολογική αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται από ειδικό νευροψυχολόγο με τη μορφή ερωτήσεων στις οποίες απαιτείται άλλοτε προφορική και άλλοτε γραπτή απάντηση. Τα τεστς δεν αξιολογούν τη νοημοσύνη ή τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κανείς στο σχολείο, αλλά τις λειτουργίες του εγκεφάλου (π.χ. τη μνήμη, την προσοχή, το λόγο, την κρίση). Δεν επιτρέπεται η παρουσία του ανθρώπου που συνοδεύει τον εξεταζόμενο κατά τη διάρκεια της νευροψυχολογικής αξιολόγησης.
- Στη συνέχεια, ο ειδικός γιατρός, συνδυάζοντας όλες τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από το ιατρικό και κοινωνικό ιστορικό, τη νευροψυχολογική αξιολόγηση, τον εργαστηριακό έλεγχο και την κλινική εξέταση θα αποφασίσει αν χρειάζεται να χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αντίστοιχα, ο νευροψυχολόγος θα κρίνει αν ο εξεταζόμενος θα μπορούσε να επωφεληθεί από κάποια μη φαρμακευτική θεραπεία, όπως η νοητική ενδυνάμωση.
Συχνοί προβληματισμοί
- Μία παράκληση που ακούμε συχνά από τους συνοδούς, είναι να μην γίνει αναφορά σε αρνητικά φορτισμένους όρους, όπως είναι η «άνοια» και το «Αλτσχάιμερ». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στις άνοιες έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να μπορούν να χειρίζονται με διακριτικότητα και ευαισθησία τις διαταραχές μνήμης των εξεταζόμενων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αποκρύψουν την αλήθεια από ανθρώπους που η νοητική τους κατάσταση τους επιτρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας τους.
- Ορισμένοι από τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχές των νοητικών τους λειτουργιών, εκφράζουν σκέψεις ή εκδηλώνουν συμπεριφορές που κάνουν τους φροντιστές τους να νιώθουν άβολα. Μη διστάσετε να μιλήσετε γι’ αυτές στον ειδικό. Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε ή να νιώσετε άσχημα αν εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς αποτελούν μέρος της νόσου, γεγονός που οι ειδικοί γνωρίζουν καλά.
- Αν δεν είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε απόλυτα όλα όσα λέγονται κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζητήστε διευκρινίσεις. Μην φύγετε με άλυτες απορίες. Ο ειδικός βρίσκεται εκεί για να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις.
Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης
Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993305422