fbpx

Έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών

Τι είναι η νευροψυχολογική αξιολόγηση;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση είναι μία μη επεμβατική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών του εξεταζόμενου, όπως είναι η προσοχή, ο λόγος, η κρίση κλπ. Ο έλεγχος πραγματοποιείται διά ζώσης ή διαδικτυακά.

Στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα στη διενέργεια του ελέγχου των νοητικών λειτουργιών μέσα σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον, ώστε να περιοριστεί το άγχος της αξιολόγησης και ο εξεταζόμενος να βιώσει θετικά τη διαδικασία.

Σε ποιους απευθύνεται ο έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έναν προληπτικό έλεγχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ ή έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη μνήμη και στις υπόλοιπες νοητικές τους λειτουργίες και θέλουν να ελέγξουν το επίπεδό τους, ώστε να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να απευθυνθούν σε έναν ειδικό γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπλέον, η νευροψυχολογική αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο μέρος του πρωτοκόλλου παρακολούθησης των ανθρώπων με άνοια. Τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής αξιολόγησης δίνουν στον γιατρό πολύτιμες πληροφορίες τις οποίες αξιοποιεί σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του (ιατρικό ιστορικό, εξετάσεις κλπ) ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Ποια είναι η χρησιμότητα του ελέγχου της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών;

Επιτρέπει τον εντοπισμό διαταραχών της μνήμης ή άλλων νοητικών λειτουργιών, μη αναμενόμενων για την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπου που εξετάζεται, ακόμα αν οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ ήπιες και δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τον ίδιο ή τους οικείους του. Τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής αξιολόγησης αξιοποιούνται για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής, της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών Άνοιας.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του ελέγχου της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών;

Περιλαμβάνει τη χορήγηση μίας σειράς νευροψυχολογικών δοκιμασιών (τεστς). Με απλά λόγια, πρόκειται για μια σειρά ερωτήσεων στις οποίες ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει είτε προφορικά, είτε γραπτά. Οι δοκιμασίες δεν αξιολογούν τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κανείς στο σχολείο ή την ευφυία, αλλά τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Αν και η διαδικασία είναι γνωστή στο ευρύ κοινό με τον όρο “τεστ μνήμης”, οι δοκιμασίες δεν αξιολογούν αποκλειστικά τη μνήμη, αλλά και τις υπόλοιπες νοητικές λειτουργίες, όπως τη συγκέντρωση, το λόγο, την ικανότητα οργάνωσης κλπ.

Ποια είναι η διάρκειά της νευροψυχολογικής αξιολόγησης;

Συνήθως, διαρκεί 30 – 90 λεπτά. Η διάρκειά της ποικίλει ανάλογα με το λόγο για τον οποία πραγματοποιείται, το είδος και τη βαρύτητα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο εξεταζόμενος, το μορφωτικό του επίπεδο κ.ά.

Πού πραγματοποιείται ο έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση πραγματοποιείται στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης, το οποίο βρίσκεται στο Χολαργό Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο Κέντρο και το ωράριο λειτουργίας μπορείτε να βρείτε εδώ. Εναλλακτικά και υπό προϋποθέσεις, η νευροψυχολογική αξιολόγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά.

Από ποιον πραγματοποιείται ο έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών;

Η νευροψυχολογική αξιολόγηση -όπως και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες- πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τη νευροψυχολόγο και υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης, Όλγα Λυμπεροπούλου.

Μπορώ να έχω ένα αντίγραφο των αποτελεσμάτων της νευροψυχολογικής αξιολόγησης;

Φυσικά. Μέσα σε 48 ώρες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σας θα παραλάβετε μέσω email τη νευροψυχολογική έκθεση όπου περιγράφεται αναλυτικά το νευροψυχολογικό προφίλ του ανθρώπου που εξετάστηκε. Μπορείτε να δώσετε την έκθεση στο γιατρό σας ώστε να είναι ενήμερος για την νοητική σας κατάσταση ή να την κρατήσετε στο ιατρικό σας αρχείο για μελλοντική αναφορά.

Έχει νόημα ο προληπτικός έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών;

Ο προληπτικός έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών συστήνεται σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 65+ ετών. Μετά την ολοκλήρωση του προληπτικού νευροψυχολογικού ελέγχου, δίνονται οδηγίες για τις αλλαγές που μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος στην καθημερινότητά του ώστε να υιοθετήσει έναν φιλικό προς τον εγκέφαλο τρόπο ζωής και να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει κάποια μορφή άνοιας στο μέλλον.

Υπάρχει νευρολόγος στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης;

Όχι, στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης δεν υπάρχει νευρολόγος, καθώς η εξέταση από γιατρό συστήνεται μόνο εφόσον παρατηρηθούν μη αναμενόμενα για την ηλικία νοητικά ελλείμματα. Αν, με βάση τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής αξιολόγησης, κριθεί απαραίτητο, συνιστάται στον εξεταζόμενο η περαιτέρω διερεύνηση των δυσκολιών από νευρολόγο.

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού για έναν έλεγχο της μνήμης μου και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών;

Για πληροφορίες και ραντεβού, καλέστε στο 699 3305422 εργάσιμες ημέρες και ώρες ή στείλτε το μήνυμά σας στο contact@trainyourbrain.gr