fbpx

Πριν λίγες ημέρες είδα μετά από αρκετό καιρό τον κ. Ροδόλφο, έναν από τους αγαπημένους μου ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Ο κ. Ροδόλφος διαγνώστηκε πριν από 3 χρόνια με Ήπια Νοητική Διαταραχή αμνησικού τύπου, η οποία αποτελεί το προστάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, και τα προβλήματά του εξακολουθούν να περιορίζονται μέχρι και σήμερα σε μία ήπια δυσκολία να μάθει και να ανακαλέσει αποτελεσματικά καινούριες πληροφορίες και πρόσφατα γεγονότα.

Μία αξιοθαύμαστη εσωτερική ηρεμία

Ένα από τα πράγματα που πάντα μου έκαναν εντύπωση σε αυτόν, είναι ότι ποτέ δεν παραπονιέται για τίποτα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να γκρινιάζουμε με το παραμικρό: μας ενοχλεί καιρός που είναι είτε πολύ ζεστός, είτε πολύ κρύος, η κίνηση στους δρόμους, οι ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση.

Για τον κ. Ροδόλφο, δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα αρκετά σημαντικό ώστε να ταράξει την εσωτερική του ηρεμία. Ακόμα και τη διάγνωσή του, για την οποία είναι ενήμερος από την πρώτη στιγμή, την αποδέχτηκε με υποδειγματική ψυχραιμία και καρτερικότητα. Εξαιτίας του επαγγέλματός του, χρειάστηκε πολλές φορές στη ζωή του να αλλάξει ριζικά τα σχέδιά του, να εργαστεί υπό αντίξοες συνθήκες, να αποδεχθεί δυσμενείς μεταθέσεις και να καταλήξει μέσα σε μια μέρα από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Κι όμως, όπως επιβεβαιώνει και η σύζυγός του, ποτέ μα ποτέ δεν δυσανασχέτησε.

Λόγω ενός πρόσφατου περιστατικού που τις ανησύχησε, σύζυγος και κόρη αποφάσισαν ότι θα ήταν προτιμότερο ο κ. Ροδόλφος να εγκαταλείψει την οδήγηση, κάτι που γνώριζα πριν την επίσκεψή του, μιας και μας είχαν ενημερώσει και συμβουλευτεί τηλεφωνικά.

“Go with the flow”

Όταν λοιπόν ήρθε η συζήτηση στο θέμα του αυτοκινήτου και τον ρώτησα πώς νιώθει για το γεγονός ότι θα πρέπει να σταματήσει να οδηγεί, μου απάντησε:  “Δεν με πειράζει καθόλου. Κάθε άλλο. Το ξέρω ότι τα αντανακλαστικά μου έχουν πέσει, δεν θέλω να κινδυνεύσει κανείς εξαιτίας μου! Το μόνο που απαίτησα είναι να μην πουλήσουν το αυτοκίνητο.

Ξέρεις, οι Αμερικάνοι λένε κάτι σοφό: go with the flow, όσα έρθουν κι όσα πάνε δηλαδή. Νομίζω ότι έχω βρει το μυστικό για να ζω καλά. Κατάφερα να φτίαξω μέσα μου μία εσωτερική βαλβίδα. Μια βαλβίδα που ρυθμίζει τα θέλω μου σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω μου. Πάντα υπάρχουν πράγματα που λαχταράω, πράγματα που ονειρεύομαι, αλλά υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει δικαίωμα στο όνειρο;”.

Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης

Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993 305422