fbpx

Αν ανήκεις στους… ξεχασιάρηδες και ψάχνεις τρόπους να τονώσεις άμεσα τη μνήμη σου, τότε αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για εσένα!

1. Επένδυσε σε έναν καλό νυχτερινό ύπνο. 

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι το Α και το Ω για μία δυνατή μνήμη. Ακόμα και αν τα deadlines σε στοιχειώνουν, δεσμεύσου σε τουλάχιστον 7 ώρες συνεχόμενου ύπνου. Θα χρειαστούν μόνο λίγες ημέρες για να δεις τη συγκέντρωση και τη μνήμη σου να βελτιώνονται, την παραγωγικότητά σου να αυξάνεται και τη λίστα με τις εκκρεμότητες να μικραίνει πολύ γρηγορότερα απ’ ότι θα περίμενες.

2. Κάνε τη σωματική άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σου. 

Η γυμναστική συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και μειώνει το άγχος. Ασχολήσου με μία αερόβια άσκηση -όπως το τζόκινγκ, ο χορός και το κολύμπι- για 30 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και πολύ σύντομα θα διαπιστώσεις ορατά οφέλη εκτός από το σώμα και στις πνευματικές σου επιδόσεις.

3. Βάλε τον πλούτο της ελληνικής γης στο πιάτο σου. 

Μην ψάχνεις το μυστικό για γερή μνήμη στις υπερτροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά ασύγκριτης γεύσης, όσπρια εξαιρετικής ποιότητας. Η Ελλάδα μάς τα προσφέρει όλα απλόχερα. Εκμεταλλεύσου το και ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή στο πρότυπο της μεσογειακής που αποδεδειγμένα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη για τη συνολική υγεία, αλλά και την υγειά του εγκεφάλου.

4. “Τάισε” τον εγκέφαλό σου προκλήσεις. 

Αν θέλεις να λειτουργεί η μνήμη σου σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, φρόντισε να την “γυμνάζεις” καθημερινά. Τι είναι αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις αλλά διστάζεις; Σεμινάριο φωτογραφίας; Μαθήματα Ορθοφωνίας; Εκμάθηση Ιαπωνικών; Ξεκίνα σήμερα. Άλλωστε, το διαδίκτυο προσφέρει άφθονες (και συχνά δωρεάν) επιλογές εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κάθε πιθανό γνωστικό αντικείμενο. Και μην ξεχνάς τα 3 Π της αποτελεσματικής διανοητικής άσκησης: ποικιλία – πρωτοτυπία – πρόκληση.

5. Μην αφήνεις να περνά ούτε μία μέρα χωρίς γέλιο

Πιθανότατα δεν θα εκπλαγείς διαβάζοντας ότι το στρες είναι ένας από τους ισχυρότερους εχθρούς της μνήμης. Ο καλύτερος τρόπος για να το περιορίσεις είναι το να περνάς καλά. Τόσο απλά. Συνάντησε αγαπημένους σου ανθρώπους. Κάνε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου. Ξεκίνα από τώρα να σχεδιάζεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Να θυμάσαι πως οτιδήποτε σε κάνει να χαμογελάς, κάνει ταυτόχρονα καλό και στη μνήμη σου.

Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης

Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993 305422

* Διαβάστε το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Thrive Global Greece εδώ