Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, το να προνοείς και να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να θεραπεύεις. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο είναι ανώδυνος, σύντομος και αποτελεσματικός.
Περιεχόμενα:
- Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
- Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος;
- Πόσο διαρκεί ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
- Έχει νόημα να εξεταστώ προληπτικά για τη νόσο Αλτσχάιμερ αν δεν έχω παρατηρήσει ανησυχητικά συμπτώματα;
- Η νόσος Αλτσχάιμερ με τρομάζει. Διστάζω να εξεταστώ.
- Πού πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος;
- Από ποιον πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης;
- Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού για έναν προληπτικό έλεγχο;
Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Η ηλικία των 65 ετών είναι η ιδανική χρονική στιγμή για να ξεκινήσει ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται και πριν από την ηλικία των 65 ετών:
- Αν υπάρχουν υποκειμενικά παράπονα που σχετίζονται με διαταραχή της μνήμης, της προσοχής ή άλλων νοητικών λειτουργιών, τα οποία επιμένουν και προβληματίζουν το άτομο.
- Αν στην οικογένεια υπάρχουν περισσότεροι του ενός πρώτου βαθμού συγγενείς με άνοια.
- Αν υπάρχουν μέλη της οικογένειας που διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών.
- Σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της κλιμακτηρίου ή της εμμηνόπαυσης και διαπιστώνουν αλλαγές στη διανοητική τους διαύγεια.
Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ ξεκινάει με τη λήψη του κοινωνικού και ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αρχικής αξιολόγησης, καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας του εξεταζόμενου, το κληρονομικό ιστορικό, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η νευροψυχολογική αξιολόγηση. Πρόκειται μία μη επεμβατική διαδικασία κατά την οποία γίνεται έλεγχος της μνήμης και των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών του εξεταζόμενου, όπως είναι η προσοχή, ο λόγος, η κρίση κλπ. Ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσα από τη χορήγηση μίας σειράς νευροψυχολογικών δοκιμασιών (τεστς). Πρόκειται για μια σειρά ερωτήσεων στις οποίες ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει είτε προφορικά, είτε γραπτά. Οι δοκιμασίες δεν αξιολογούν τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κανείς στο σχολείο ή την ευφυία, αλλά τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Τέλος, ο νευροψυχολόγος με βάση τις πληροφορίες που έχει συλλέξει κατά τη λήψη του ιστορικού και τα αποτελέσματα της νευροψυχολογικής αξιολόγησης, κατευθύνει τον εξεταζόμενο για τα επόμενα βήματα και δίνει εξατομικευμένες οδηγίες για την υιοθέτηση ενός φιλικού προς τον εγκέφαλο τρόπου ζωής.
Στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα στη διενέργεια του προληπτικού ελέγχου για τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσα σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον, ώστε να περιοριστεί το άγχος της αξιολόγησης και ο εξεταζόμενος να βιώσει θετικά τη διαδικασία.
Πόσο διαρκεί ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Ο προληπτικός έλεγχος διαρκεί συνήθως 60 – 90 λεπτά και ολοκληρώνεται σε μία συνάντηση.
Έχει νόημα να εξεταστώ προληπτικά για τη νόσο Αλτσχάιμερ αν δεν έχω παρατηρήσει ανησυχητικά συμπτώματα;
Ναι, είναι πολύ σημαντικό να εξεταστείτε προληπτικά για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμα κι αν δεν έχετε παρατηρήσει κανένα ανησυχητικό σύμπτωμα, για τρεις λόγους.
Πρώτον, κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου, μεταξύ άλλων, θα γίνει μία λεπτομερής καταγραφή του επιπέδου των νοητικών σας λειτουργιών. Η καταγραφή αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς θα αποτελέσει τη βάση σύγκρισης για μελλοντικούς επανελέγχους, κάνοντας έτσι αποτελεσματικότερο τον εντοπισμό τυχόν διαφοροποιήσεων που θα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Δεύτερον, συχνά τα πρώτα συμπτώματα της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής και της νόσου Αλτσχάιμερ είναι τόσο ελαφρά, που περνούν απαρατήρητα ή συγχέονται με το φυσιολογικό γήρας. Η διαδικασία της νευροψυχολογικής αξιολόγησης επιτρέπει τον εντοπισμό διαταραχών της μνήμης ή άλλων νοητικών λειτουργιών, ακόμα αν οι δυσκολίες αυτές είναι πολύ ήπιες και δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τον άνθρωπο που εξετάζεται ή τους οικείους του.
Τρίτον, ο νευροψυχολόγος, με βάση το προφίλ σας, θα σας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στις καθημερινές σας συνήθειες, ώστε να υιοθετήσετε έναν πιο φιλικό προς τον εγκέφαλο τρόπο ζωής που θα σας θωρακίσει ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.
Η νόσος Αλτσχάιμερ με τρομάζει. Διστάζω να εξεταστώ.
Κανείς δεν θέλει να μάθει ότι έχει νόσο Αλτσχάιμερ. Σε περίπτωση, όμως, που στον εγκέφαλο έχουν ξεκινήσει οι παθολογικές διεργασίες που σχετίζονται με τη νόσο, είναι καλύτερα να το μάθετε έγκαιρα. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε πλήρως τις διαθέσιμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επιπλέον θα λάβετε εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με τις ενδεικνυόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ώστε να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πού πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος;
Ο προληπτικός έλεγχος για τη νόσο Αλτσχάιμερ πραγματοποιείται στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης, το οποίο βρίσκεται στο Χολαργό Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο Κέντρο και το ωράριο λειτουργίας μπορείτε να βρείτε εδώ. Εναλλακτικά, ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά.
Από ποιον πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης;
Ο προληπτικός έλεγχος -όπως και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες- πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τη νευροψυχολόγο και υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης, Όλγα Λυμπεροπούλου.
Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού για έναν προληπτικό έλεγχο;
Για πληροφορίες και ραντεβού, καλέστε στο 699 3305422 εργάσιμες ημέρες και ώρες ή στείλτε το μήνυμά σας στο contact@trainyourbrain.gr.
Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης
Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993 305422