fbpx

“Φοβάμαι ότι η μητέρα μου έχει άνοια. Πώς να το συζητήσω μαζί της;”. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς σε έναν οικείο για τα προβλήματα μνήμης ή τις αλλαγές στην κρίση και τη συμπεριφορά που παρατηρεί. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην είστε σίγουροι πώς να προσεγγίσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο ή τι ακριβώς να πείτε. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε το θάρρος να το κάνετε, καθώς οι αλλαγές που παρατηρείτε είναι πιθανότατα τα συμπτώματα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του.

Φοβάμαι ότι η μητέρα μου έχει άνοια. Να το συζητήσω μαζί της;

Παρότι μπορεί να νιώθετε άβολα, θα πρέπει να συζητήσετε με τη μητέρα σας τους προβληματισμούς σας. Το να αγνοήσετε το πρόβλημα και να αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους δεν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή. Είναι προτιμότερο να πάρετε την απόφαση και να ανοίξετε αυτό το δύσκολο θέμα συζήτησης, παρά να αφήσετε το πρόβλημα να επιδεινωθεί μόνο και μόνο για να αποφύγετε να βάλετε σε λέξεις όλα όσα σας απασχολούν. Αν νιώθετε ότι η υγεία, η ευημερία και η ασφάλεια του αγαπημένου σας προσώπου είναι σε κίνδυνο, τότε έχετε την ηθική υποχρέωση να παρέμβετε.

Φοβάμαι ότι η μητέρα μου έχει άνοια. Πώς να προετοιμαστώ για τη συζήτηση;

Πριν μιλήσετε στη μητέρα σας σχετικά με τις δυσκολίες που έχετε παρατηρήσει, κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας βοηθήσουν να αναλογιστείτε πώς μπορεί να νιώσει η μητέρα σας στην πορεία της συζήτησης και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τους προβληματισμούς που πιθανότατα θα προκύψουν.

  • Είστε το κατάλληλο πρόσωπο για να συζητήσετε μαζί της αυτό το ζήτημα; Μήπως η μητέρα σας θα ήταν πιο δεκτική στο να ακούσει ένα σχόλιο σχετικά με τη νοητική της κατάσταση από ένα τρίτο πρόσωπο που εμπιστεύεται (π.χ. ένα άλλο μέλος της οικογένειας, την καλύτερή της φίλη);

  • Έχει αναφέρει ποτέ η ίδια ότι έχει αρχίσει να ξεχνά; Αν ναι, περιγράφει τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζει ως φυσιολογικά και αναμενόμενα για την ηλικία της;

  • Πιστεύετε ότι η πιθανότητα τα συμπτώματα που παρατηρείτε να είναι ενδεικτικά αρχόμενης άνοιας θα την τρομοκρατούσε;

  • Θα ήταν δεκτική στο να εξεταστεί από ειδικό και να ζητήσει βοήθεια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει; Τι μπορεί να τη σταματούσε από το να απευθυνθεί σε έναν ειδικό;

Φοβάμαι ότι η μητέρα μου έχει άνοια. Πώς να συζητήσω μαζί της για τις δυσκολίες που παρατηρώ;

  • Επιλέξτε την κατάλληλη ημέρα και ώρα. Βεβαιωθείτε πως τόσο εσείς, όσο και η μητέρα σας είστε ήρεμοι, ξεκούραστοι και ευδιάθετοι. Επιλέξτε ένα ευχάριστο και οικείο περιβάλλον. Για παράδειγμα, ξεκινήστε τη συζήτηση ενώ απολαμβάνετε τον καφέ σας στη βεράντα ή κάνετε τον απογευματινό σας περίπατο στο πάρκο της γειτονιάς

  • Παραμείνετε ψύχραιμοι. Δεσμευθείτε εκ των προτέρων πως θα διατηρήσετε τον τόνο της φωνή σας σε χαμηλό, ενθαρρυντικό και φιλικό επίπεδο, οποιαδήποτε κι αν είναι η αντίδραση της μητέρας σας στα λεγόμενά σας.

  • Αποφύγετε τις λέξεις «άνοια» και «νόσος Αλτσχάιμερ». Η αρνητική φόρτιση που τις συνοδεύει μπορεί να φέρει σε αμυντική θέση τη μητέρα σας. Εξάλλου, δεν αποκλείεται τα προβλήματα μνήμης να οφείλονται σε κάποιο θεραπεύσιμο πρόβλημα υγείας (όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών), σε παρενέργειες ενός φαρμάκου κλπ.

  • Ξεκινήστε τη συζήτηση με μία γενική ερώτηση. Είναι προτιμότερο να διατυπώσετε στην αρχή ένα γενικό, μη απειλητικό ερώτημα. Για παράδειγμα «Αισθάνομαι ότι δεν είσαι πολύ καλά τελευταία. Υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει; Είναι όλα καλά με την υγεία σου;». Ανάλογα με την απάντηση που θα πάρετε, οδηγήστε τη συζήτηση σταδιακά προς το θέμα που σας απασχολεί.

  • Ακούστε προσεκτικά αυτά που έχει να σας πει ο άνθρωπός σας, με ειλικρινές ενδιαφέρον και πρόθεση να κατανοήσετε πώς σκέφτεται. Σεβαστείτε τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις.

  • Μην χρησιμοποιήσετε ως αφορμή ένα περιστατικό που αποδεικνύει ότι η μητέρα σας ξεχνά. Ας υποθέσουμε ότι τσακώνεστε επειδή για πολλοστή φορά χάνει το πορτοφόλι σας. Μπορεί να σας φανεί καλή ιδέα το να της πείτε ότι πρέπει να δει έναν ειδικό μετά από ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει περίτρανα ότι έχετε δίκιο, αλλά το μόνο που θα καταφέρετε να την κάνετε να νιώσει ταπεινωμένη και να αντιδράσει αμυντικά.

  • Να είστε σε επαγρύπνηση. Να είστε έτοιμοι να εντοπίσετε ακόμα και την παραμικρή ένδειξη ότι ο άνθρωπός σας σκέφτεται θετικά την πιθανότητα να επισκεφθεί έναν ειδικό. Σε αυτή την περίπτωση, κλείστε ραντεβού με έναν ειδικό όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

  • Αν η μητέρα σας απορρίψει τους ισχυρισμούς σας ως αβάσιμους και αρνηθεί να εξεταστεί από ειδικό, μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε στον άνθρωπό σας τη βοήθεια που χρειάζεται.

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης;


Για πληροφορίες και ραντεβού, καλέστε στο 699 3305422 εργάσιμες ημέρες και ώρες ή στείλτε το μήνυμά σας στο contact@trainyourbrain.gr

Όλγα Λυμπεροπούλου
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης

Τηλέφωνο για ραντεβού: 6993 305422